Jaką średnicę noża wybrać w krajalnicy?

Najważniejszym elementem krajalnicy jest jej ostrze. Podstawowym parametrem noża jest jego średnica, to ona w sposób bezpośredni wpływa na cenę urządzenia, a także na szybkość obsługi klientów. Najbardziej popularne krajalnice posiadają średnicę noża 250mm i 300mm, pozwalają one kroić produkty o maksymalnym rozmiarze odpowiednio ok. 180mm i 230mm.

Jaką krajalnicę wybrać do krojenia sera?

Urządzenia służące do krojenia serów powinny posiadać pokrycie teflonowe wszystkich elementów, które stykają się z krojonym produktem. Polski producent Ma-Ga jako jeden z niewielu pokrywa teflonem nóż, jak i zarówno jego pokrywę oraz osłonę, co ułatwia krojenie serów. Inni producenci stosują półśrodek w formie pokrycia teflonem tylko noża. Warto zwrócić na to uwagę przy wyborze krajalnicy, gdyż wg wyliczeń Ma-Ga pokrycie teflonem tylko noża ułatwia krojenie tylko na poziomie 20%, z kolei za pozostałe 80% odpowiada w osłona noża i jego pokrywa.

Krajalnica ręczna czy automatyczna?

Krajalnice ręczne są urządzeniami najlepiej sprawdzającymi się w małych i średnich sklepach. Powodu stosunkowe niskiej ceny porównując do krajalnic automatycznych są najpopularniejsze. Krajalnice ręczne posiadają jedynie automatyczny silnik, natomiast półautomatyczne mają także automatyczny posuw krojonego materiału. Krajalnicą w pełni automatyczną nazywamy maszynę, która posiada funkcję układania plastrów.

Jak ostrzyć nóż w krajalnicy?

Ważną kwestią dla utrzymania długiej żywotności noża w krajalnicy jest jego prawidłowe ostrzenie. Z reguły proces ten powinien się odbywać raz dziennie, koniecznie po uprzednim umyciu noża. W przypadku, gdy na nożu pozostają resztki lub osad z krojonych produktów, może nastapić "zatłuszczenie" kamieni ostrzących i gładzących, przez co stracą one swoje właściwości i będą się ślizgać po ostrzu. Oczywiście przy większej eksploatacji nóż może wymagać częstszego ostrzenia. Warto zauważyć, że przy codziennym ostrzeniu wystarczy tylko kilka obrotów noża, dla uzyskania zadowalającego efektu ostrzenia, a zatem ten proces powinien trwać maksymalnie kilka sekund. Dłuższe ostrzenie sprawia, że nóż szybciej zmniejsza swoją średnicę i bedzie wskazana jego częstsza wymiana.

Co z serwisem krajalnicy?

Nawet urządzenia najwyższej klasy mogą sprawiać problemy uzytkownikom i wymagać interwencji serwisanta. Szybki i łatwy dostęp do części zamiennych to jedno z najważniejszych kryteriów, któymi należy się kierować przy wyborze krajalnicy. Firma Ma-Ga posiada siatkę kilkudziesięciu serwisantów w całej Polsce, dzięki czemu wszystkie interwencje są przeprowadzane bardzo szybko. Firma PROBOX dysponuje również własnym serwisem urządzeń marki Ma-Ga, gdzie czas naprawy urządzenia to 1-2 dni. Zaletą polskich krajalnic marki Ma-Ga w porównaniu z urzdzeniami importowanymi jest stały i szybki dostęp do części zamiennych w niskich cenach. Z powodzeniem da się serwisować nawet kilkudziesięcioletnie krajalnice Ma-Ga co w przypadku urządzeń importowanych jest w praktyce niemożliwe.

Krajalnica prosta czy skośna?

Różnica między nimi polega na sposobie ustawienia noża i powierzchni, na której układany jest produkt do krojenia. Wędlina ułożona pod skosem, dzięki sile grawitacji sama dokładnie przylega do noża. Osoby obsługujące urządzenie nie muszą używać siły do dociskania produktu do powierzchni tnącej. Drugim rodzajem krajalnic ręcznych są krajalnice proste, w których krojony produkt ułożony jest równolegle do stołu. Czynność krojenia wymaga wtedy więcej wysiłku, ale posuw poprzez takie ustawienie jest wygodniejszy. Na krajalnicach prostych łatwiejsze jest ułożenie towaru do krojenia oraz czyszczenie samego urządzenia.Wybór między krajalnicami skośnymi, a prostymi uzależnia się wyłącznie od preferencji klientów. W Polsce największą popularnością cieszą się krajalnice skośne, tak jak w Anglii i Francji, natomiast do sklepów w Niemczech czy Holandii wybierane są urządzenia proste.

CE, a CE Domestico – obowiązujące normy

Wstąpienie do UE wniosło wiele istotnych zmian w zakresie wymogów sanitarnych i technicznych stawianych krajalnicom. Na krajalnicach powinien widnieć znak CE, który świadczy że urządzenie jest zgodne z wyżej wymienioną normą. Niestety na polskim rynku występują krajalnice, które nie spełniają tych norm a są znakowane CE. Jak to możliwe? Otóż, we Włoszech, skąd pochodzi większość urządzeń sprzedawanych w Polsce obowiązują przepisy, które pozwalają produkować urządzenia z niższymi parametrami w zakresie bezpieczeństwa. Tego typu urządzenia przeznaczone są do zastosowań nieprofesjonalnych – „domowych”. Ze względu na to, że ich wygląd zewnętrzny nie odbiega znacząco od profesjonalnych krajalnic, producenci mają obowiązek oznaczania tego rodzaju urządzeń symbolem CE Domestico. Tego typu krajalnice są tańsze i bardzo często nie są także prawidłowo oznakowane. Profesjonalne krajalnice (posiadające znak CE) rozpoznajemy po blokadzie stołu podawczego, co oznacza że występuje możliwość jego zdjęcia tylko, gdy regulator grubości plastrów jest ustawiony w pozycji zerowej. Gdy mamy możliwość zdjęcia stołu podawczego przy innym ustawieniu regulatora plastra oznacza, że mamy krajalnicę CE Domestico. Krajowe organy, które odpowiadają za kontrole w placówkach handlowych (Państwowa Inspekcja Pracy, Państwowa Inspekcja Handlowa itp.) z coraz większym rygorem podchodzą do oceny tego czy urządzenia będące na wyposażeniu placówek handlowych spełniają obowiązujące wymogi formalne. Zakupu krajalnicy zalecamy zatem dokonywać z dużą ostrożnością.

Jaka ostrzałka?

Każdy nóż, aby odpowiednio funkcjonował musi być poddawany systematycznemu ostrzeniu. Większość krajalnic dostępnych na polskim rynku: Ma-Ga, Inoxxi, Afery Barkel posiadają ostrzałki zamontowane na stałe do krajalnicy. Dzięki takiemu rozwiązaniu obsługa częściej i systematyczniej ostrzy nóż. Ponadto ułożenie noża i ostrzałki w takiej samej pozycji jest bardzo ważne dla prawidłowego kąta ostrzenia. Do krajalnic nie posiadających zintegrowanych ostrzałek dołączone są one jako osobne urządzenia. Z punktu utrzymania krajalnicy w czystości jest to rozwiązanie praktyczniejsze, gdyż ostrzałki zintegrowane z krajalnicą są dodatkowym miejscem, gdzie mogą gromadzić się resztki krojonego sera lub wędlin. Jest to kolejne miejsce wymagające systematycznego czyszczenia. Ostrzałki niemontowane na stałe można myć dokładniej. Podczas ostrzenia noża metal ulega ścieraniu, w związku z czym zarówno na kamieniach, jak i nożu mogą pozostawać opiłki, które mogą opadać na wędlinę.